KEK PISANG

Wednesday, July 9, 2014

TAT GULUNG STRAWBERI








TAT GULUNG STRAWBERI
buku resipi 'Jamuan Biskut' Chef Zubaidah 



Bahan A :

250  gm  mentega
    2  sudu besar  minyak sapi


Bahan B :

    2  sudu teh  pewarna merah
    1  biji  kuning telur


Bahan C :

160  gm  tepung jagung
450  gm  tepung gandum
  50  gm  susu tepung
    4  sudu besar  susu pekat manis


Bahan D :

jem nenas strawberi secukupnya


Hiasan :

coklat masakan hitam  (cairkan)
manik warna warni


Cara-cara :

1.   Sebatikan bahan A.
2.   Masukkan bahan B dan sebatikan.
3.   Masukkan bahan C dan uli sehingga adunan menjadi lembut.
4.   Paipkan adunan, isikan jem nenas strawberi dan gulungkan.
5.   Susunkan di atas dulang pembakar yang telah digris dan bakar dalam ketuhar pada suhu 140'C selama 30 minit.
6.   Setelah biskut sejuk, hiaskan dengan coklat masakan hitam dan manik warna warni.

No comments:

Post a Comment