KEK PISANG

Sunday, July 6, 2014

IFTAR - 8


 Juadah berbuka yang sederhana buat kami sekeluarga..








ASAM PEDAS SARDIN
buku resipi '101 Resipi menggunakan Pemanggang Ajaib' Chef Hanieliza




Bahan-bahan :

   1  tin  sardin  (saiz besar)
1/2  cawan  jus asam jawa
   1  cawan  air
   1  biji  tomato  (dibelah 4)
   1  kuntum  bunga kantan  (dibelah 2)
   4  tangkai  bendi
   3  sudu makan  minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan Tumisan :  (dikisar)

 10  tangkai  cili kering
   1  labu  bawang besar
   3  biji  bawang merah
   3  ulas  bawang putih
1/2  sudu teh  serbuk kunyit


Cara Membuat :

1.   Panaskan minyak di dalam pemanggang ajaib dan tumiskan bahan tumisan (dikisar) sehingga naik minyak dan wangi.
2.   Masukkan jus asam jawa dan air.  Tutup dan masak selama 2 minit.
3.   Masukkan sardin, bunga kantan dan garam secukup rasa.  Tutup kembali dan masak selama 5 minit.
4.   Masukkan tomato dan bendi.
5.   Tutup dan terbalikkan pemanggang.  Masak lagi selama 1 minit. 
6.   Hidangkan.

1 comment: