Juadah berbuka yang sederhana buat kami sekeluarga..
ASAM PEDAS SARDIN
buku resipi '101 Resipi menggunakan Pemanggang Ajaib' Chef Hanieliza
Bahan-bahan :
1 tin sardin (saiz besar)
1/2 cawan jus asam jawa
1 cawan air
1 biji tomato (dibelah 4)
1 kuntum bunga kantan (dibelah 2)
4 tangkai bendi
3 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan Tumisan : (dikisar)
10 tangkai cili kering
1 labu bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 sudu teh serbuk kunyit
Cara Membuat :
1. Panaskan minyak di dalam pemanggang ajaib dan tumiskan bahan tumisan (dikisar) sehingga naik minyak dan wangi.
2. Masukkan jus asam jawa dan air. Tutup dan masak selama 2 minit.
3. Masukkan sardin, bunga kantan dan garam secukup rasa. Tutup kembali dan masak selama 5 minit.
4. Masukkan tomato dan bendi.
5. Tutup dan terbalikkan pemanggang. Masak lagi selama 1 minit.
6. Hidangkan.
menu menggoda anak tekak..
ReplyDelete