Saturday, July 5, 2014
PINDANG AYAM
PINDANG AYAM
buku '101 Resipi menggunakan Pemanggang Ajaib' Chef Hanieliza
Bahan-bahan :
500 gm ayam (dipotong kecil)
1 inci lengkuas (dititik)
1 batang serai (dititik)
3 keping asam gelugur
3 cawan air
1/2 sudu teh gula
10 batang bendi
3 biji cili merah *
1 labu bawang besar *
1 inci belacan *
1/2 sudu teh serbuk kunyit *
1 cawan air * ( * dikisar)
Garam secukup rasa
Cara Membuat :
1. Masukkan bahan kisar, lengkuas, serai, asam gelugur, air, gula dan garam ke dalam pemanggang ajaib.
2. Tutup pemanggang ajaib dan masak selama 5 minit.
3. Masukkan ayam dan tutup kembali. Masak 5 minit dengan api sederhana.
4. Masukkan bendi, masak lagi 5 minit dan tutup api.
5. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment