Juadah berbuka untuk hari ini : Stik Salmon, Sosej Sos Lada Hitam &
Rainbow Chiffon Cake....
STIK SALMON
buku '101 Resipi menggunakan Pemanggang Ajaib' Chef Hanieliza
Bahan-bahan :
2 keping ikan salmon
2 sudu makan minyak zaitun
1 sudu teh serbuk lada sulah
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 ulas bawang putih (ditumbuk hancur)
Garam secukup rasa
Bahan Sampingan :
1 cawan sos lada hitam
1 batang timun kecil *
2 biji tomato *
1 biji lemon atau limau nipis * (* dihiris)
Salad hijau secukupnya
Cara Membuat :
1. Gaulkan semua bahan dan perapkan bersama ikan salmon selama 30 minit.
2. Masukkan ikan ke dalam pemanggang ajaib. Tutup dan bakar selama 5 minit dengan api kecil.
3. Terbalikkan pemanggang dan bakar lagi selama 5 minit.
4. Hidangkan ikan salmon bersama sayur salad dan sos lada hitam.
TIP : boleh gantikan ikan salmon dengan hirisan ikan tenggiri
No comments:
Post a Comment