KEK PISANG

Wednesday, June 29, 2016

ASAM PEDAS IKAN PARI









ASAM PEDAS IKAN PARI
sumber  :    Chef Hanieliza...




Bahan A :

500  gm  ikan pari  -  dipotong & dibersihkan
  10  biji  bendi
    1  biji  tomato  -  dipotong 4
 1/2  cawan  jus asam jawa
    5  tangkai  daun kesum
    2  batang  serai  -  titik
    3  cawan  air
    3  sudu besar  minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan B :  (Dikisar)

20  tangkai  cili kering
  1  labu  bawang besar
  3  ulas  bawang merah
  3  ulas  bawang putih
  1  sudu kecil  serbuk kunyit


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar bersama serai hingga naik minyak dan wangi.
2.  Masukkan air asam jawa dan air.  Biarkan hingga mendidih.
3.  Masukkan ikan, garam, daun kesum dan bendi kemudian biarkan hingga mendidih lagi.
4.  Masukkan buah tomato.
5.  Perlahankan api dan biarkan hingga naik minyak dan sayur lembut.
6.  Angkat dan hidangkan bersama nasi putih dan lauk pauk pilihan...

No comments:

Post a Comment