Sunday, June 26, 2016
NASI GORENG TOM YAM
NASI GORENG TOM YAM
sumber 1 : Rabiatun...
sumber 2 : K. Nor@SecubitGaram...
Bahan-Bahan :
2 mangkuk nasi putih sejuk
7 ekor udang sederhana besar - dibuang kulit, tinggalkan bahagian ekornya
2 ekor sotong - dipotong ikut suka
1 keping isi ayam - dihiris nipis
5 ulas bawang merah - dihiris halus
3 ulas bawang putih - dihiris halus
3 sudu besar perencah tomyam Knorr
4 biji cili api - diketuk
1/4 batang lobak merah - dihiris memanjang
Sedikit kobis atau kacang panjang - dipotong ikut suka
1/2 batang seleri - dihiris serong
1 batang serai - diketuk
1 biji telur - dikacau terlebih dulu
Minyak untuk menumis
Cara Membuat :
1. Tumis bawang merah, bawang putih dan serai sehingga berbau wangi.
2. Masukkan perencah tomyam (boleh ditambah sedikit air takut ia cepat hangus).
3. Masukkan isi ayam dan cili padi, kacau.
4. Masukkan udang dan sotong serta sayur-sayuran. Gaul sebati.
5. Akhir sekali masukkan nasi, kacau sebati dan sesuaikan rasa. Tolak nasi ketepi, tuangkan telur dan biarkan sekejap dan biarkan telur itu hampir beku barulah dikacau keseluruhannya.
6. Hidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment