Sunday, June 12, 2016
KUIH BADAK BERENDAM
KUIH BADAK BERENDAM
Majalah RASA Mei 2016...
Bahan Doh :
250 gm tepung pulut
350 ml air
1/2 sudu teh garam
Pewarna pilihan
Bahan Inti :
200 gm kelapa parut putih
150 gm gula merah/gula melaka
1 helai daun pandan
125 ml air
Gula pasir secukupnya - jika suka
Bahan Kuah :
400 ml santan
1/2 sudu makan tepung beras
1/2 sudu teh garam
Sedikit gula pasir - jika suka
Cara-Cara :
1. Untuk menyediakan inti : masak gula melaka dan gula pasir bersama air dan daun pandan sehingga gula larut. Tambah jumlah air jika perlu.
2. Masukkan kelapa parut dan kacau sehingga kering. Ketepikan dan biarkan sejuk sebelum dibulatkan sebesar guli.
3. Untuk kuah pula : campur kesemua bahan kuah lalu di masak dengan api sederhana sehingga agak pekat. Tutup api dan ketepikan seketika.
4. Bagi menyediakan doh : larutkan garam ke dalam air kemudian tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam tepung dan uli sehingga menjadi doh yang boleh dibentuk dan tidak melekat di tangan. Bahagikan doh kepada 3 bahagian dan warnakan.
5. Ambil sedikit doh dan leperkan. Letakkan inti kelapa di tengahnya dan dibulatkan kembali. Ulang proses sehingga doh habis.
6. Didihkan air di dalam periuk dan masukkan doh yang dibulatkan tadi. Biar sehingga timbul di permukaan air.
7. Angkat dan toskan airnya. Masukkan ke dalam kuah yang telah siap dimasak tadi. Sedia untuk dinikmati.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment