sebelum drizzle dengan coklat cair
selepas drizzle dengan coklat cair
BISKUT MILO RANGUP
sumber : Zulfaza Loves Cooking...
Bahan-Bahan : (121 keping)
240 gm tepung gandum
120 gm tepung jagung
250 gm mentega
120 gm gula aising
60 gm serbuk Milo
60 gm serbuk badam - disangai seketika
2 biji kuning telur gred B
1 sudu teh esen vanilla
Bahan Hiasan :
1 biji kuning telur
Badam cincang atau keping secukupnya
Coklat masakan secukupnya - cairkan dengan kaedah 'double-boiler' - untuk lorek atas biskut
Cara-Cara :
1. Pukul mentega dan gula aising sehingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan dipukul rata.
3. Seterusnya masukkan esen vanilla, serbuk Milo dan serbuk badam. Pukul lagi sehingga adunan sebati.
4. Setelah itu masukkan tepung jagung dan di adun rata. Kemudian masukkan pula tepung gandum sedikit demi sedikit dan digaul sehingga menjadi doh yang tidak melekat di jari/tangan.
5. Canai doh dan terap menggunakan acuan pilihan. Sapukan kuning telur di atas biskut dan taburkan badam cincang/keping.
6. Bakar selama 20-25 minit pada suhu 170'C. Apabila biskut telah masak, sejukkan seketika dan hiaskan/lorekkan dengan coklat masakan cair mengikut citarasa.
No comments:
Post a Comment