KEK PISANG

Saturday, June 4, 2016

PUDING SAGU GULA MELAKA










PUDING SAGU GULA MELAKA
sumber  :    Azie Kitchen...




Bahan Sagu :

1  cawan  biji sagu warna putih
1  liter  air
1  helai  daun pandan  -  carik & simpul
Pewarna kegemaran
Jagung manis  (optional)


Cara-Cara :

1.  Rendam biji sagu lebih kurang 1/2 jam atau sehingga agak kembang sedikit.  Kemudian toskan airnya.

2.  Didihkan air bersama daun pandan dalam periuk.  Setelah mendidih, masukkan biji sagu tadi dan masak sehingga biji sagu bertukar jernih.  Tutup api dan biarkan seketika.

3.  Toskan biji sagu tadi dan lalukan di bawah air paip yang mengalir untuk membuang kanjinya.  Titiskan pewarna kegemaran dan kacau-kacau menggunakan garfu.

4.  Tuangkan ke dalam acuan pilihan kemudian masukkan ke dalam peti sejuk untuk dinginkan.


Bahan Air Gula :

   1  ketul  gula Melaka
1/2  cawan  gula pasir
1/2  cawan  air
   1  helai  daun pandan  -  carik & simpul


Cara-Cara :

     Satukan kesemua bahan.  Masak sehingga gula larut dan pekat kemudian tapis.


Bahan Kuah Kastad :
(FB :  Aneka Resipi Kuih Muih)

   3  sudu besar  tepung kastad
   1  tin  susu cair
   4  cawan  air
   8  sudu besar  gula pasir  (kurangkan jika tidak suka manis)
1/2  sudu teh  garam


Cara-Cara :

     Campurkan kesemua bahan di atas, masak sehingga semuanya larut.  Sentiasa dikacau sehingga mendidih.  Tutup api dan kuah sedia digunakan untuk dihidang bersama puding sagu.


Cara Menghidang :  Keluarkan sagu dari acuan, masukkan dalam mangkuk.  Tuangkan air gula melaka dan susu cair/kuah kastad.  Letakkan sesudu jagung manis (jika suka).  Sedia untuk dinikmati sejuk.


Info :  Saya buat 1/2 dari resipi bahan kuah kastad untuk resipi puding sagu seperti di atas...

No comments:

Post a Comment