KEK PISANG

Tuesday, June 14, 2016

BISKUT BADAM KOKO









BISKUT BADAM KOKO
sumber  :   balqis-resipiku.blogspot.my...




Bahan-Bahan :  (92 pcs)


      1  cawan  marjerin/mentega  (250 gm)
   3/4  cawan  gula halus
   1/2  cawan  serbuk badam  (sangai sekejap)
   1/2  cawan  tepung jagung
   1/2  cawan  tepung ubi
1 1/2  cawan  tepung gandum
      1  sudu teh  esen vanilla
      3  sudu besar  serbuk koko
Chocolate rice secukupnya untuk hiasan


Bahan Sapuan :  (dikacau sebati)

1  biji  kuning telur
1  sudu teh  susu cair
beberapa titis pewarna kuning


Cara-Cara :

1.  Pukul marjerin/mentega bersama gula halus sehingga kembang.
2.  Masukkan esen vanilla, serbuk badam dan serbuk koko, pukul sebati.
3.  Masukkan tepung jagung dan tepung ubi, pukul sebati lagi.
4.  Akhir sekali masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.  Uli sebati sehingga menjadi doh yang lembut.
5.  Terap dengan acuan pilihan, oles bahagian atas dengan bahan sapuan dan taburkan chocolate rice di atasnya.
6.  Bakar pada suhu 170'C selama 20 minit atau sehingga masak.  Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.  (Over hendaklah dipanaskan 15 minit awal sebelum mula membakar)..

No comments:

Post a Comment