KEK PISANG

Wednesday, June 15, 2016

BILA ANAK BUJANG MASUK DAPUR!!!!


 Anak bujang ku yang sibuk hendak belajar memasak.  
Dengan hasilan masakannya.
 sedang menggoreng sayur








IKAN MASAK TIGA RASA
rujukan  :  buku masakan...
hasilan  :   AJ...




Bahan A :

1  ekor  ikan siakap
1  sudu besar  tepung jagung  (bagi menyalut ikan)
3  ulas  bawang merah  -  dihiris
1  labu  bawang besar  -  dihiris
2  ulas  bawang putih  -  dihiris
3  cm  halia  -  dihiris
Minyak untuk menggoreng ikan


Bahan B :  (Untuk Sos)

3  sudu besar  sos tomato
3  sudu besar  sos cili
3  sudu besar  sos tiram
3  sudu besar  air
1  sudu kecil  gula pasir


Bahan C :  (Sebagai Hiasan)

1  pokok  daun bawang
2  biji  cili merah  -  dihiris
2  biji  cili hijau  -  dihiris
2  biji  buah tomato  (dipotong 4)
Sedikit nenas dalam tin  -  dipotong kiub (jika suka - tambahan)


Cara Memasak :

1.  Sapukan tepung jagung di sekeliling ikan.

2.  Goreng ikan menggunakan minyak yang banyak hingga masak dan kuning keemasan.  Angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan.

3.  Keluarkan minyak berlebihan dan tinggalkan 2 sudu besar minyak bagi menumis bahan yang dihiris hingga wangi.

4.  Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih.  Kacau rata.

5.  Masukkan bahan hiasan dan tutup api.

6.  Curahkan kuah sos di atas ikan.

No comments:

Post a Comment