Anak bujang ku yang sibuk hendak belajar memasak.
Dengan hasilan masakannya.
sedang menggoreng sayur
IKAN MASAK TIGA RASA
rujukan : buku masakan...
hasilan : AJ...
Bahan A :
1 ekor ikan siakap
1 sudu besar tepung jagung (bagi menyalut ikan)
3 ulas bawang merah - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
3 cm halia - dihiris
Minyak untuk menggoreng ikan
Bahan B : (Untuk Sos)
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar air
1 sudu kecil gula pasir
Bahan C : (Sebagai Hiasan)
1 pokok daun bawang
2 biji cili merah - dihiris
2 biji cili hijau - dihiris
2 biji buah tomato (dipotong 4)
Sedikit nenas dalam tin - dipotong kiub (jika suka - tambahan)
Cara Memasak :
1. Sapukan tepung jagung di sekeliling ikan.
2. Goreng ikan menggunakan minyak yang banyak hingga masak dan kuning keemasan. Angkat dan letakkan di dalam pinggan hidangan.
3. Keluarkan minyak berlebihan dan tinggalkan 2 sudu besar minyak bagi menumis bahan yang dihiris hingga wangi.
4. Masukkan bahan sos dan biarkan mendidih. Kacau rata.
5. Masukkan bahan hiasan dan tutup api.
6. Curahkan kuah sos di atas ikan.
No comments:
Post a Comment