Monday, June 13, 2016
SAMBAL KERING KENTANG & IKAN SEPAT
SAMBAL KERING KENTANG &
IKAN SEPAT
Bahan-Bahan :
2 biji ubi kentang - kupas & hiris nipis
4 ekor ikan sepat - cuci bersih, rendam seketika untuk kurangkan masin & toskan
8 tangkai kacang snow peas
1 ulas bawang putih *
1/2 biji bawang besar *
2 sudu makan cili kisar
Garam & gula secukupnya
Minyak untuk menggoreng secukupnya
Cara Memasak :
1. Kupas kentang, cuci bersih kemudian sagat/hiris nipis.
2. Sayur kacang snow peas dicuci dan dipotong hujungnya.
3. Ikan masin dicuci, rendam seketika kemudian digoreng sehingga garing. Angkat dan toskan minyaknya.
4. Tumbuk kasar sedikit bahan-bahan bertanda *, ketepikan.
5. Panaskan minyak secukupnya, goreng kentang biarkan garing atau perang di kedua-dua bahagian, angkat dan toskan.
6. Dengan menggunakan kuali lain, panaskan sedikit minyak untuk menumis atau secukupnya, masukkan bahan tumbuk dan tumis biarkan garing sedikit.
7. Masukkan cili kisar dan gula, tumis biarkan cili masak pecah minyak, perasakan secukup rasa, masukkan sayur kacang snow peas, kentang dan ikan sepat, kacau biar sebati dengan rencah dan kering sedikit serta sayur sedikit lembut.
8. Tutup api dan sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment