KEK PISANG

Monday, June 13, 2016

SAMBAL KERING KENTANG & IKAN SEPAT









SAMBAL KERING KENTANG &
IKAN SEPAT




Bahan-Bahan :

   2  biji  ubi kentang  -  kupas & hiris nipis
   4  ekor  ikan sepat  -  cuci bersih, rendam seketika untuk kurangkan masin & toskan
   8  tangkai  kacang snow peas
   1  ulas  bawang putih *
1/2  biji  bawang besar *
   2  sudu makan  cili kisar
Garam & gula secukupnya
Minyak untuk menggoreng secukupnya


Cara Memasak :

1.  Kupas kentang, cuci bersih kemudian sagat/hiris nipis.

2.  Sayur kacang snow peas dicuci dan dipotong hujungnya.

3.  Ikan masin dicuci, rendam seketika kemudian digoreng sehingga garing.  Angkat dan toskan minyaknya.

4.  Tumbuk kasar sedikit bahan-bahan bertanda *, ketepikan.

5.  Panaskan minyak secukupnya, goreng kentang biarkan garing atau perang di kedua-dua bahagian, angkat dan toskan.

6.  Dengan menggunakan kuali lain, panaskan sedikit minyak untuk menumis atau secukupnya, masukkan bahan tumbuk dan tumis biarkan garing sedikit.

7.  Masukkan cili kisar dan gula, tumis biarkan cili masak pecah minyak, perasakan secukup rasa, masukkan sayur kacang snow peas, kentang dan ikan sepat, kacau biar sebati dengan rencah dan kering sedikit serta sayur sedikit lembut. 

8.  Tutup api dan sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment