KEK PISANG

Thursday, June 16, 2016

SPAGETI BOLOGNESE











SPAGETI BOLOGNESE
sumber  :   Senangnya Memasak Makanan Barat - Chef Hanieliza...




Bahan-Bahan :

    1  paket  spageti  -  direbus sehingga lembut
400  gm  daging kisar halus  (Mincemeat)
    1  tin  cendawan butang  -  dihiris nipis
    1  batang  lobak merah *
    1  biji  capsicum hijau *
    2  biji  tomato muda *
    2  labu  bawang besar *  ( * dipotong dadu )
    4  sudu makan  cili kisar
    1  sudu teh  serbuk lada hitam
    1  cawan  sos tomato
 1/2  cawan  air
    3  sudu makan  minyak masak
    1  sudu makan  serbuk oregano kering
    1  ulas  bawang putih  *
    1  pokok  daun parsli *  ( * dicincang halus )
Garam secukup rasa


Cara Membuat :

1.  Panaskan minyak kemudian tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
2.  Masukkan cili kisar dan kacau rata sehingga pecah minyak.  Kemudian masukkan daging kisar dan kacau rata.
3.  Masukkan sos tomato, lobak merah, capsicum, tomato, cendawan butang, garam, air dan serbuk lada hitam.
4.  Kacau rata dan biarkan sehingga pecah minyak dan lobak merah lembut.
5.  Tutup api, angkat dan tuangkan di atas spageti.
6.  Taburkan serbuk oregano kering dan hirisan daun parsli

TIPS  :    Gaulkan sedikit minyak pada spageti yang sudah direbus bagi mengelakkan spageti melekat.

No comments:

Post a Comment