KEK PISANG

Saturday, June 25, 2016

HINTULU MASAK HABANG











HINTULU MASAK HABANG
(HIDANGAN SUNDA)
Majalah RASA Jun 2016...




Bahan-Bahan :

6  biji  telur rebus  -  digoreng
1  kiub  pati ayam
Garam & gula secukupnya
Sedikit air asam jawa
Minyak untuk menggoreng dan menumis secukupnya


Bahan Rempah Penumis :

1  cm  kulit kayu manis
2  kuntum  bunga cengkih
2  biji  buah pelaga
1  kuntum  bunga lawang


Bahan Kisar :

10  tangkai  cili kering
  5  ulas  bawang merah
  4  ulas  bawang putih
  2  cm  halia


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak secukupnya, tumis bahan rempah penumis hingga wangi.
2.  Kemudian masukkan pula bahan kisar.  Masak hingga wangi dan pecah minyak.
3.  Masukkan pati ayam, air asam jawa, garam dan gula secukupnya.
4.  Renehkan lebih kurang 2 minit atau hingga timbul minyak.
5.  Sesuaikan rasa, angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment