KEK PISANG

Friday, June 10, 2016

BINGKA ROTI









BINGKA ROTI
sumber  :    Ilham Dapur...




Bahan-Bahan :

    3  biji  telur gred A
200  ml   susu segar
100  gm  roti  -  timbang ambil yang putih sahaja
 1/3  cawan  gula kastor
 1/2  sudu teh  esen vanilla
secubit garam


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 170'C, sapu loyang bersaiz 7 inci persegi dengan sedikit mentega atau cooking spray.

2.  Sebatikan kesemua bahan, masukkan ke dalam mesin pengisar dan kisar sekadar hancur sahaja (macam pasir halus gitu), jangan kisar sampai berkrim.

3.  Tuangkan ke dalam loyang yang telah disediakan tadi dan bakar selama 35-40 minit atau sehingga sedikit keperangan.

4.  Sejukkan sekejap sebelum dikeluarkan dari loyang.  Potong dan sedia dihidangkan..

No comments:

Post a Comment