KEK PISANG

Saturday, June 4, 2016

SAYUR BABY BOK CHOY TUMIS UDANG









SAYUR BABY BOK CHOY TUMIS UDANG




1  ikat  sayur baby bok choy
1  biji  bawang besar  -  dihiris
2  ulas  bawang putih  -  dihiris
6  biji  cendawan butang  -  dihiris
6  ekor  udang saiz sederhana
Air secukupnya
1  sudu besar  tepung jagung  -  dibancuh dengan sedikit air
Garam & serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menumis secukupnya


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumis bahan hiris sehingga wangi.
2.  Kemudian masukkan udang, garam, serbuk perasa secukupnya dan air dengan secukupnya.
3.  Seterusnya masukkan sayur bok choy dan biarkan sehingga masak dan agak layu sedikit.
4.  Masukkan sedikit bancuhan tepung jagung.  Kacau sehingga kuah menjadi pekat.  Angkat dan nikmatinya bersama nasi putih.  Taburkan dengan sedikit bawang goreng jika suka.

No comments:

Post a Comment