Wednesday, June 29, 2016
SAGU DELIMA@SAGU BRONOK
SAGU DELIMA@SAGU BRONOK
sumber : Chef Hanieliza...
Bahan A :
1 cawan sagu biji
3 cawan air
1 cawan gula pasir
1 sudu kecil pewarna hijau
1 helai daun pandan - disimpulkan
Bahan B :
1/2 biji kelapa parut muda dan
sedikit garam digaul rata
Cara Membuat :
1. Sagu biji dibersihkan kemudian rendam sebentar dan ditoskan.
2. Masakkan air, gula dan daun pandan hingga mendidih. Buangkan daun pandan.
3. Masukkan sagu serta pewarna hijau. Kacau hingga sagu kembang.
4. Apabila sagu kembang, angkat dan masukkan ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit, tutup api dan sejukkan.
5. Apabila sejuk, potong dan gaulkan dengan kelapa parut muda yang digaulkan dengan garam.
6. Sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment