KEK PISANG

Saturday, June 25, 2016

PUDING SAGU










PUDING SAGU
buku :  'senangnya memasak puding & desert' Chef Hanieliza...




Bahan A :  (Sagu)

2  cawan  sagu mata ikan
5  cawan  air
1  sudu teh  pewarna merah
1  tin  susu cair  (400  ml)
1  tin  buah-buahan koktel (sebagai hiasan) - jika suka


Bahan B :  (Air Gula)

   1  cawan  gula merah/gula melaka
1/2  cawan  gula pasir
   1  cawan  air
   1  helai  daun pandan  -  disimpul


Cara Membuat :

1.  Didihkan air, masukkan sagu dan pewarna merah.  Kacau sehingga sagu masak dan kelihatan jernih.
2.  Masukkan sagu ke dalam acuan kecil/pilihan.  Kemudian sejukkan.
3.  Masakkan kesemua bahan B sehingga mendidih dan sedikit pekat.
4.  Keluarkan sagu dari acuan dan masukkan ke dalam mangkuk kecil.
5.  Tuangkan susu cair.
6.  Hiaskan dengan buah-buahan koktel.  Sejukkan di dalam peti sejuk.
7.  Tuangkan air gula merah dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment