selepas dibakar & belum disalut dengan gula...
BISKUT BEBOLA KRISTAL
buku : 'Resipi Biskut & Kek' - Chef Hanieliza...
Bahan A :
250 gm tepung gandum
125 gm gula halus@gula kastor
125 gm minyak sapi
Bahan B :
Pewarna merah, kuning dan hijau
Acuan kertas secukupnya
Gula halus@gula kastor secukupnya - untuk salut biskut
Cara Membuat :
1. Gaulkan kesemua bahan A sehingga sebati menggunakan senduk kayu.
2. Kemudian bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan masukkan pewarna yang berlainan seperti merah, kuning dan hijau.
3. Bentukkan adunan seperti bebola kecil dan cantumkan ketiga-tiga warna seperti bebola besar sedikit (anggaran 1/2 sudu teh setiap bebola kecil).
4. Susunkan di dalam loyang pembakar dan bakar pada suhu 180'C selama 20-25 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
5. Apabila biskut sudah sejuk, gaulkan ke dalam gula halus@gula kastor. Masukkan ke dalam cawan kertas.
6. Simpan di dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment