APPLE CRUMBLE MUFFINS
rujukan : seleraputeri.blogspot.my
Bahan Topping :
70 gm gula perang
60 gm tepung gandum
50 gm mentega ~ cairkan
1 sudu teh serbuk kayu manis
Bahan Muffin :
210 gm gula perang
140 gm minyak jagung
1 biji telur (saya guna gred A)
200 gm buttermilk
1/2 sudu teh soda bikarbonate
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh esen vanilla *
1/2 sudu teh esen epal * (atau 1 sudu teh esen vanilla *)
300 gm tepung gandum
230 gm epal hijau yang telah dibuang kulit & dipotong dadu
Cara-Cara :
Panaskan over terlebih dahulu pada suhu 200'C selama 30 minit.
Isikan loyang muffin dengan cawan kertas. Ketepikan.
Ayakkan tepung gandum bersama baking powder. Ketepikan.
Campurkan kesemua bahan-bahan topping dan gaul sehingga menjadi crumble. Ketepikan.
Sementara itu, satukan gula perang, minyak jagung dan telur di dalam mangkuk adunan.
Di dalam bekas berasingan, satukan buttermilk, soda bikarbonate, garam dan esen vanilla.
Masukkan campuran tepung ke dalam campuran minyak berselang-seli dengan campuran buttermilk.
Kacau sehingga sekadar sebati. (Jangan terlebih kacau). Masukkan epal yang dipotong dadu.
Sudukan adunan ke dalam cawan kertas dan taburkan dengan bahan topping di atas setiap muffin.
Turunkan suhu pada 170'C dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak sepenuhnya....
No comments:
Post a Comment