Saturday, August 12, 2017
IKAN SARDIN BERLADA...
IKAN SARDIN BERLADA
Bahan-Bahan :
8 ekor ikan sardin ~ disiang, cuci bersih & toskan
7 biji limau kasturi ~ diambil jusnya (saya guna 1/2 biji lemon)
1 biji tomato ~ dibelah 6
1 sudu kecil gula
1/2 cawan minyak masak
1 sudu kecil serbuk kunyit atau secukupnya
Garam secukup rasa
Bahan Kisar :
10 tangkai cili kering ~ direndam dalam air panas hingga lembut
5 biji cili api
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit belacan (jika suka)
Cara Memasak :
1. Siangkan ikan sardin, basuh bersih dan toskan.
2. Gaulkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam.
3. Gorengkan ikan sardin hingga garing. Angkat dan ketepikan.
4. Asingkan separuh minyak dan tumiskan bahan yang dikisar hingga naik minyak.
5. Masukkan tomato, jus limau, gula dan garam. Kemudian kacau rata.
6. Masukkan ikan dan tutup api. Sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment