PENGAT KELEDEK & PISANG
Bahan-Bahan :
1 ketul keledek yang sederhana besar
1 biji pisang tanduk yang sudah masak ~ dipotong ikut suka
1 ketul gula Melaka ~ dipotong kecil
1/2 cawan gula pasir
200 ml santan pekat
1 litre air atau secukupnya
1/2 cawan sagu biji ~ cuci bersih & rendam dalam 3 minit hingga kembang
1 helai daun pandan ~ disimpul
Sedikit garam
Cara-Cara :
1. Keledek dikupas dan dipotong kiub. Bersihkan dan direbus hingga empuk. Toskan.
2. Masak gula Melaka bersama 1/2 cawan air hingga gula larut. Tapis dan ketepikan.
3. Masukkan santan, cairan gula Melaka, gula pasir, sagu biji (toskan airnya), daun pandan, baki air dan garam secukup rasa ke dalam periuk. Kacau hingga rata kemudian masukkan keledek dan juga pisang tadi.
4. Masak dengan api sederhana hingga mendidih dan dikacau selalu agar tidak pecah santan. Rasakan kemanisannya sebelum ditutup api. Hidangkan...
No comments:
Post a Comment