KEK PISANG

Saturday, August 19, 2017

KUIH CARA MANIS...









KUIH CARA MANIS




Bahan-Bahan :

2  cawan  tepung gandum
3  cawan  santan  (lebih sedap guna yang segar)
2  biji  telur gred A/B  (saya guna gred A)
3  helai  daun pandan
Beberapa titis pewarna hijau
Gula pasir secukupnya, sebagai inti
Garam secukup rasa  (bagi rasa lemak-lemak masin)
Sedikit minyak masak, untuk lenser acuan


Cara-Cara :

1.  Daun pandan dicuci bersih, potong kecil dan kisar bersama santan kemudian ditapis.  Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata menggunakan whisk hingga semuanya sebati, tambahkan garam secukup rasa.  Kacau dan tapis adunan tadi.  Ketepikan sebentar.

2.  Panaskan acuan kuih cara di atas dapur gas, bila panas kecilkan api.  Lenser dengan sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan digunting/diracik hujungnya).

3.  Isi adunan tadi ke dalam bekas bermuncung (kole/teko) tuangkan ke dalam setiap ruang acuan tadi hingga hampir penuh.  Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 sudu teh).  Tutup permukaan acuan dengan tudung periuk.  Masak hingga kuih menjadi pucat dan tidak melekat bila disentuh dengan jari.

4.  Berhati-hati ketika mengeluarkan kuih dari acuan dan sejukkan.  Oles sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru.  Buat hingga habis.  Hidangkan...

No comments:

Post a Comment