KEK SARANG SEMUT TANPA PERAP
rujukan : FB/MAHN@ Noy Yullan
Bahan Karamel :
2 cawan gula pasir
3 sudu besar mentega
2 cawan air panas
Bahan Ayak :
2 cawan tepung gandum
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
Bahan Blend/Kisar :
7 biji telur gred A
2 sudu teh esen vanilla
1 cawan susu pekat manis
Cara-Cara :
1. Masak gula pasir di atas api perlahan sehingga menjadi karamel dan semua gula larut.
2. Masukkan mentega, kacau rata.
3. Masukkan air panas sedikit demi sedikit, kacau rata. Ketepikan dulu.
4. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder ke dalam bekas besar.
5. Blend/kisar telur, esen vanilla dan susu pekat manis sehingga sebati.
6. Tuangkan bahan blend/kisar ke dalam bekas berisi tepung tadi. Kacau rata.
7. Tuangkan air gula hangus ke dalam adunan tepung (panas-panas pun boleh), kacau rata.
8. Sediakan loyang 7x7x3 inci, sapu dengan mentega. Letakkan penapis di atas loyang. Tuang dan tapiskan adunan tadi. (boleh juga dialas loyang). (Saya guna loyang 8 inci bulat, sapu dengan mentega dan taburkan sedikit tepung pada keseluruhan loyang untuk memudahkan kek keluar dari loyang).
9. Panaskan dahulu oven pada suhu 170'C api bawah sahaja. Selepas 10 minit, masukkan loyang adunan. Bakar sekitar 45 minit sehingga masak sepenuhnya.
10. Selepas 45 minit, jika kek sudah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang. Potong kek melintang urat untuk mendapat sarang yang cantik...
No comments:
Post a Comment