KEK PISANG

Saturday, August 5, 2017

GULAI LEMAK CILI API...






GULAI LEMAK CILI API
IKAN KELI SALAI




Bahan-Bahan :

4  ekor  ikan keli yang sudah siap disalai
8  tangkai  kacang panjang  ~  dipotong anggaran 1 inci
2  batang  serai  ~  dititik
1  helai  daun kunyit  ~  di siat-siat
400  ml  santan pekat atau  2 kotak santan pekat
400  ml  air secukupnya  atau  guna kotak santan  yang sama untuk sukatan air
2  keping  asam gelugur
Garam & serbuk perasa secukupnya


Bahan Tumbuk Lumat :

Segenggam cili api  (boleh kurangkan jika tidak suka terlalu pedas)
2  inci  kunyit hidup


Cara Memasak :

     Masukkan bahan tumbuk lumat dan sedikit air ke dalam periuk.  Masak sehingga airnya kering.  Masukkan santan pekat dan air secukupnya.  Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain kecuali ikan keli salai.  Masak sehingga mendidih dengan api sederhana sehingga kacang panjang kelihatan sedikit lembut.  Akhir sekali masukkan ikan keli salai, masak sehingga mendidih dengan api sederhana dan dikacau selalu dengan perlahan (agar ikan tidak pecah) dan  untuk mengelakkan pecah lemak.  Sesuaikan rasanya, tutup api dan sedia dihidangkan...


 SAYUR CAMPUR

 SALAD TELUR

Set hidangan tengahari untuk sahabat-sahabat anak bongsu yang datang ke rumah hari ni.  Hidangan yang  sederhana tetapi tetap menyelerakan...




No comments:

Post a Comment