GULAI LEMAK CILI API
IKAN KELI SALAI
Bahan-Bahan :
4 ekor ikan keli yang sudah siap disalai
8 tangkai kacang panjang ~ dipotong anggaran 1 inci
2 batang serai ~ dititik
1 helai daun kunyit ~ di siat-siat
400 ml santan pekat atau 2 kotak santan pekat
400 ml air secukupnya atau guna kotak santan yang sama untuk sukatan air
2 keping asam gelugur
Garam & serbuk perasa secukupnya
Bahan Tumbuk Lumat :
Segenggam cili api (boleh kurangkan jika tidak suka terlalu pedas)
2 inci kunyit hidup
Cara Memasak :
Masukkan bahan tumbuk lumat dan sedikit air ke dalam periuk. Masak sehingga airnya kering. Masukkan santan pekat dan air secukupnya. Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain kecuali ikan keli salai. Masak sehingga mendidih dengan api sederhana sehingga kacang panjang kelihatan sedikit lembut. Akhir sekali masukkan ikan keli salai, masak sehingga mendidih dengan api sederhana dan dikacau selalu dengan perlahan (agar ikan tidak pecah) dan untuk mengelakkan pecah lemak. Sesuaikan rasanya, tutup api dan sedia dihidangkan...
SAYUR CAMPUR
SALAD TELUR
Set hidangan tengahari untuk sahabat-sahabat anak bongsu yang datang ke rumah hari ni. Hidangan yang sederhana tetapi tetap menyelerakan...
No comments:
Post a Comment