KEK PISANG

Friday, August 4, 2017

KARI IKAN TANPA SANTAN...









KARI IKAN PARI TANPA SANTAN




Bahan-Bahan :

2  keping  ikan pari saiz sederhana besar  ~  dibersihkan & dipotong
3  sudu besar  rempah kari ikan  ~  dibancuh dengan sedikit air
2  cawan  air atau secukupnya
1  sudu besar  asam jawa dicampur dengan 1/2 cawan air & diambil jusnya
8  tangkai  kacang panjang  ~  dipotong anggaran 1 inci
Minyak masak secukupnya
Garam & serbuk perasa secukupnya


Bahan Tumis :

2  hirisan  halia  ~  hiris halus
1  ulas  bawang putih  ~  dimayang
3  ulas  bawang merah  ~  dimayang
3/4  sudu teh  halba campur
2  pelepah  daun kari


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak secukupnya di dalam periuk/kuali dan tumiskan bahan-bahan hiris, halba campur dengan daun kari sehingga naik bau.

2.  Masukkan rempah kari yang dijadikan pes dan tumis sehingga pecah minyak.

3.  Masukkan air dan air asam jawa dan biarkan mendidih.

4.  Masukkan kacang panjang, garam dan serbuk perasa dan biarkan sehingga kacang panjang nampak agak lembut.

5.  Akhir sekali masukkan ikan dan biarkan mendidih sehingga secukup sebati.  Sesuaikan rasa,  tutup api dan sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment