KEK PISANG

Sunday, August 20, 2017

IKAN BERLADA...









IKAN SELAR BERLADA




Bahan-Bahan :

8  ekor  ikan selar  ~  bersihkan, lumur garam dan kunyit
1  biji  bawang besar
7  biji  cili merah
7  biji  cili padi
2  ulas  bawang putih
4  biji  bawang merah
1  biji  tomato
Minyak untuk menggoreng secukupnya


Cara Memasak :

1.  Kisar cili merah, bawang putih, bawang besar, bawang merah dan cili padi.  Ketepikan.

2.  Goreng ikan yang telah dilumur dengan garam dan kunyit tadi sehingga sedikit garing, angkat dan ketepikan.

3.  Tinggalkan minyak gorengan sedikit dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga garing dan terbit minyak.

4.  Masukkan tomato, kacau dan biarkan sedikit layu.  Tutup api, angkat dan tuangkan kuah di atas ikan, sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment