KEK PISANG

Saturday, August 12, 2017

MUFFIN PISANG COKLAT CHIP...









MUFFIN PISANG COKLAT CHIP
rujukan :    buatoranglapo.com;  (15 pcs)




Bahan A :

2  cawan  tepung gandum
1  sudu teh  soda bikarbonate
1 1/2  sudu teh  baking powder


Bahan B :

200  gm  pisang masak ranum  (lebih kurang  3-4 biji)
1/2  sudu teh  garam
2  biji  telur gred A/B
1 1/3  cawan  gula perang
1/2  sudu teh  esen vanilla
1/2  cawan  minyak masak
1/3  cawan  susu segar
1/2  cawan  coklat chip
Badam untuk hiasan  (tak letak)


Cara-Cara :

1.  Campurkan kesemua bahan A dan ayak.  Ketepikan.

2.  Lecek pisang hingga hancur dan letakkan garam.  Gaul rata.  Ketepikan.

3.  Di dalam bekas lain, pukul telur hingga kembang.  Masukkan gula dan esen vanilla.  Pukul lagi.

4.  Setelah adunan kembang, masukkan pisang lecek dan kacau sebati.

5.  Kemudian masukkan minyak dan bahan A sedikit demi sedikit secara bersilih ganti dengan menggunakan kaedah kaup balik menggunakan spatula.

6.  Kemudian masukkan susu segar, kaup balik hingga sebati.

7.  Akhir sekali masukkan coklat chip, gaul rata.  (Jangan terlebih gaul).

8.  Sudukan adunan tadi ke dalam cawan kertas (jangan terlalu penuh).  Taburkan badam sebagai hiasan.

9.  Bakar pada suhu 170'C selama 20-25 minit atau hingga masak sepenuhnya.


NOTA :  Jika menggunakan gula putih@gula kastor, kurangkan sukatan gula kepada 3/4@1 cawan sebab gula perang kurang manis berbanding gula putih.
Jika ingin menggunakan pisang emas (anggaran 8-9 biji bergantung pada saiz pisang emas)..

No comments:

Post a Comment