Monday, September 18, 2017
AYAM MASAK KARI HIJAU...
AYAM MASAK KARI HIJAU
rujukan : ruzita's kitchen...
Bahan-Bahan :
1/4 ekor ayam yang sederhana besar
1 cawan santan pekat
2 batang serai ~ titik
5 helai daun limau purut
1 sudu kecil gula halus
1.5 liter air
1 biji tomato ~ belah 4
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Bahan Kisar :
5 biji cili padi hijau
6 biji lada besar hijau
1 biji lada benggala hijau@capsicum hijau
1 biji bawang besar saiz sederhana
1 inci halia
1 batang serai ~ hiris
1/2 inci lengkuas
4 biji bawang putih
5 biji bawang merah
Cara Memasak :
Ayam dipotong ikut suka. Cuci bersih dan toskan. Panaskan minyak secukupnya di dalam periuk, tumiskan bahan kisar tadi. Masukkan serai, kacau sehingga naik bau. Kemudian masukkan ayam, kacau biarkan rata. Tutup periuk dan biarkan sehingga ayam empuk. Bila ayam sudah empuk, masukkan air. Tunggu sehingga mendidih, masukkan garam dan gula kemudian masukkan santan, kacau tanpa henti....perlahan-lahan. Akhir sekali masukkan daun limau purut dan tomato. Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia untuk dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Sedapnye...
ReplyDelete