KEK PISANG

Monday, September 18, 2017

AYAM MASAK KARI HIJAU...









AYAM MASAK KARI HIJAU
rujukan :    ruzita's kitchen...



Bahan-Bahan :

1/4  ekor  ayam yang sederhana besar
1  cawan  santan pekat
2  batang  serai  ~  titik
5  helai  daun limau purut
1  sudu kecil  gula halus
1.5  liter  air
1  biji  tomato  ~  belah 4
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Bahan Kisar :

5  biji  cili padi hijau
6  biji  lada besar hijau
1  biji  lada benggala hijau@capsicum hijau
1  biji  bawang besar saiz sederhana
1  inci  halia
1  batang  serai  ~  hiris
1/2  inci  lengkuas
4  biji  bawang putih
5  biji  bawang merah

Cara Memasak :

     Ayam dipotong ikut suka.  Cuci bersih dan toskan.  Panaskan minyak secukupnya di dalam periuk, tumiskan bahan kisar tadi.  Masukkan serai, kacau sehingga naik bau.  Kemudian masukkan ayam, kacau biarkan rata.  Tutup periuk dan biarkan sehingga ayam empuk.  Bila ayam sudah empuk, masukkan air.  Tunggu sehingga mendidih, masukkan garam dan gula kemudian masukkan santan, kacau tanpa henti....perlahan-lahan.  Akhir sekali masukkan daun limau purut dan tomato.  Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia untuk dihidangkan...

1 comment: