Sunday, September 10, 2017
MASAK ASAM PEDAS IKAN PATIN...
MASAK ASAM PEDAS IKAN PATIN
rujukan : Azie Kitchen...
Bahan-Bahan :
1 ekor ikan patin saiz sederhana
1 tangkai bunga kantan ~ belah 4 (saya tak letak)
1 ikat daun kesum
1 sudu besar pes asam jawa ADABI ~ saya guna perahan air asam jawa
Garam & serbuk perasa secukupnya
Kacang bendi secukupnya (saya guna timun Jepun dipotong memanjang)
Bahan Kisar :
6 ulas bawang putih
2 biji bawang besar saiz sederhana
1 inci halia
1 senduk cili giling ATAU 20 biji cili kering, direbus hingga lembut
1 ibu jari belacan
Cara Memasak :
1. Kisarkan bawang putih, bawang besar, halia dan belacan. Tumiskan bahan kisar sehingga wangi dan masukkan cili giling. Masak sehingga cili benar-benar masak. Bila naik minyak, masukkan bunga kantan, jika guna bunga kantan.
2. Masukkan setengah blender air (agak-agak). Masak dengan api perlahan sehingga mendidih baru dimasukkan ikan dan air asam jawa.
3. Renihkan di atas dapur dan masukkan daun kesum, kacang bendi/timum Jepun, garam dan serbuk perasa secukupnya. Kuah jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair. Sesuaikan kepekatannya. Bolehlah dihidangkan dengan nasi putih panas-panas.
NOTA : Jika terlebih masam, tambahkan sedikit air. Mesti kena ada rasa masam dan pedas, baru sedap...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment