Monday, September 4, 2017
IKAN CENCARU BAKAR & SAMBAL KICAP PEDAS...
RESEPI IKAN CENCARU BAKAR
SUMBAT SAMBAL
rujukan : anekaresipi.com...
Bahan-Bahan :
4 ekor ikan cencaru segar
4 sudu besar cili kisar
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
Air asam jawa secukupnya atau asam keping
1cm belacan, di bakar (optional)
Garam & gula secukup rasa
Persediaan Bahan-Bahan :
1. Siang ikan cencaru, belah belakang, bersihkan dan toskan.
2. Tumbuk atau kisar bawang merah, bawang putih, halia, belacan (jika guna) dan serai.
Cara Penyediaan :
Berikut adalah langkah-langkah memasak ikan cencaru bakar sumbat sambal :
1. Tumiskan bahan kisar (bawang merah, bawang putih, halia, belacan (jika guna) dan serai) sehingga wangi.
2. Masukkan cili kisar dan tumiskan sehingga garing dan pecah minyak.
3. Perasakan dengan garam, gula dan air asam jawa secukup rasa. Tutup api.
4. Sumbatkan sambal yang sudah masak tadi ke dalam ikan melalui belakang yang telah dibelah.
5. Panggang ikan di atas bara api. Boleh juga menggunakan pemanggang ajaib atau oven.
6. Angkat dan hidangkan...
Cadangan Hidangan : Hidangkan ikan cencaru sumbat bakar panas-panas bersama nasi putih. Lagi nikmat kalau dicicah air asam atau sambal kicap pedas...
SAMBAL KICAP PEDAS
rujukan : kongsiresipi.com...
Bahan-Bahan :
15-20 tangkai cili padi
3 biji bawang putih
1 sudu besar gula
4-5 biji limau kasturi
Kicap manis secukupnya (jenama JALEN)
Cara Penyediaan :
Masukkan cili padi, bawang putih dan gula ke dalam mesin pengisar kering.
Kisar sehingga halus. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar ke dalam mangkuk.
Tambahkan kicap manis secukupnya dan perahkan limau kasturi. Kacau sekata.
Sesuaikan rasa. Sedia untuk dihidangkan bersama Ikan Bakar pilihan dll...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment