Thursday, September 7, 2017
KURMA AYAM...
KURMA AYAM
rujukan : buku masakan
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam ~ cuci & potong ikut suka
2 sudu besar rempah kurma ~ dibancuh dengan sedikit air
1 biji ubi kentang ~ kupas kulit & potong ikut suka
1 biji tomato ~ dibelah 4
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji pelaga
200 ml santan pekat (anggaran 1 paket kecil)
100 ml air atau secukupnya
4 ulas bawang merah ~ hiris
3 ulas bawang putih ~ hiris
1 inci halia ~ hiris
1/4 cawan minyak masak
Garam & gula secukupnya
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak di dalam periuk/kuali. Tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang dan pelaga hingga berbau harum.
2. Bila bahan-bahan tumis sudah layu, masukkan rempah kurma. Kacau rata.
3. Masukkan ayam dan kentang. Tutup periuk/kuali dan perlahankan api. Tunggu sehingga ayam dan kentang empuk.
4. Masukkan air dan santan. Masukkan garam dan gula.
5. Sesuaikan rasa. Akhir sekali masukkan tomato. Biarkan mendidih sekali lagi, tutup api dan bolehlah diangkat.
6. Sedia untuk dihidangkan. Sangat sesuai dihidang bersama nasi minyak...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment