KEK PISANG

Wednesday, September 6, 2017

DAGING KICAP...









DAGING KICAP
rujukan :    Majalah RASA Mei 2016
Saiz Hidangan :    2-3 orang




Bahan-Bahan :

300  gm  daging  (direbus terlebih dahulu sehingga empuk jika menggunakan daging korban)
3  ulas  bawang putih  ~  diketuk
1cm  halia  ~  dihiris nipis
5  biji  cili padi  ~  dihiris kasar
1  biji  lada merah  ~  dihiris serong
1  sudu makan  sos tiram
1  sudu makan  kicap manis
1  sudu teh  serbuk lada sulah
1  biji  ubi kentang  ~  dipotong & goreng
1  biji  bawang besar  ~  dihiris
Sedikit garam & gula
Sedikit serbuk kunyit
Minyak masak secukupnya


Cara Memasak :

1.  Daging dihiris nipis dan gaul dengan serbuk kunyit.
2.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Goreng daging sehingga empuk@lembut.
3.  Masukkan bawang putih, halia dan cili padi.
4.  Kemudian masukkan sos tiram, kicap dan lada sulah.
5.  Akhir sekali masukkan kentang yang telah digoreng, bawang besar dan lada merah.  Kacau sebati.
6.  Sesuaikan rasanya, tutup api.  Angkat dan sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment