SINGGANG PEDAS IKAN KEMBUNG
rujukan : Majalah RASA Mei 2016...
Bahan-Bahan :
2 ekor ikan kembung ~ dibersihkan & ditoskan
30 gm lengkuas ~ dihiris
10 gm halia ~ dihiris
1 batang serai ~ dihiris
2 biji bawang besar saiz sederhana ~ dibelah 6
15 gm cili padi
10 gm kunyit hidup ~ dihiris
200 ml air atau secukupnya
10 gm asam keping
Garam & gula secukupnya
Cara Memasak :
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk kecuali ikan. Biarkan kuah mereneh/mendidih.
2. Perlahankan api dan masukkan ikan. Biarkan selama beberapa minit, bergantung pada saiz ikan tersebut.
3. Sesuaikan rasa, tutup api dan angkat. Sedia untuk dihidangkan...
TAUGE GORENG
Bahan-Bahan :
300 gm tauge
50 gm daun kucai ~ dipotong pendek
Segenggam ikan bilis ~ dicuci bersih
2 keping tauhu ~ dihiris atau potong ikut suka & digoreng
3 ulas bawang merah ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
1/2 biji lada benggala kuning ~ dipotong ikut suka
3 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan gorengkan tauhu sehingga masak.
2. Tumiskan bahan yang dihiris dan ikan bilis sehingga berbau wangi.
3. Masukkan tauge, kucai, lada benggalan kuning dan garam. Kemudian kacau rata. Biarkan lada benggala masak seketika.
4. Sedia dihidangkan...
No comments:
Post a Comment