KEK PISANG

Friday, September 22, 2017

KUIH KETAYAP aka KUIH DADAR BERCORAK...









KUIH KETAYAP a.k.a
KUIH DADAR BERCORAK
rujukan :    zulfadreamland...



Bahan-Bahan :

1 1/4  cawan  tepung gandum
1 3/4  cawan  air  (saya guna 1/2 air & 1/2 lagi susu segar)
1  biji  telur  (saya guna gred A)
Garam secukup rasa
Pewarna pilihan


Cara-Cara :

1.  Satukan kesemua bahan kecuali pewarna ke dalam pengisar dan adun sebati.  Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan masukkan pewarna pilihan pada satu bahagian.  Kacau rata.

2.  Isi 1 adunan bahagian yang berwarna ke dalam botol sos.  Boleh juga guna botol bermuncung 1, 2 atau 3 lubang.

3.  Panaskan non-stick pan.  Oleh dengan sedikit minyak menggunakan api kecil.  Picitkan adunan berwarna mengikut corak yang disukai.  Biarkan seketika sehingga adunan masak.

4.  Kemudian tuangkan sesenduk adunan putih dan layangkan pan supaya adunan rata.

5.  Biarkan adunan masak setelah bahagian tepi kelihatan kering, bolehlah diangkat.

6.  Ambil sesudu inti.  Letakkan dihujung lempeng dan gulung dengan kemas.  Buat sehingga kesemua adunan habis...


Bahan Inti :

1/2  biji  kelapa parut putih
1 1/2  ketul  gula Melaka  ~  dicincang
1  sudu makan  gula pasir
130  ml  air
1/4  sudu teh  garam
1  helai  daun pandan

Cara-Cara :

1.  Masukkan kelapa, gula Melaka, gula pasir, air, garam dan daun pandan ke dalam periuk.  Masak sehingga sebati dan gula Melaka larut.  Ketepikan.

No comments:

Post a Comment