KEK PISANG

Thursday, September 7, 2017

STRAWBERRY HOKKAIDO CHIFFON CAKE...










STRAWBERRY HOKKAIDO CHIFFON CAKE
rujukan :    tiffinbiru@CMG



Bahan A :

3  biji  kuning telur gred A
20  gm  gula kastor
35  gm  minyak jagung
60  ml  susu segar
70  gm  tepung kek/tepung gandum  (saya guna tepung kek)


Bahan B :

3  biji  putih telur gred A
25  gm  gula kastor
secubit garam


Bahan C :

65  gm  Whipping Cream  (saya guna Non-Dairy Whipping Cream yang dah sedia manis)
15  gm  gula kastor  (jika guna Non-Dairy Whipping Cream omit gula)
45  gm  puri strawberry segar  (saya guna puri blueberry segar)


Hiasan :  Buah strawberry segar  (saya guna Blueberry filling jer)


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 170'C, sediakan bekas untuk cupcake.  Ketepikan.  Di dalam mangkuk bersih, satukan kuning telur dan gula kastor,kacau dengan whisk sehingga sebati dan pucat.  Masukkan susu segar, minyak jagung, kacau sebati.  Ayakkan tepung ke dalam bancuhan dan gaul sehingga rata dan tidak berbintil-bintil.  Ketepikan sebentar.

2.  Di dalam bekas lain yang bersih, putar putih telur sehingga berbuih.  Masukkan gula kastor (25 gm) dan secubit garam.  Putar sehingga kental (soft peak), jangan sampai terlampau kental.  Gaul 1/3 putih telur ke dalam bancuhan kuning telur tadi, gaul dengan kaedah kaupbalik, masukkan baki putih telur dan gaul rata.

3.  Tuangkan ke dalam bekas cupcake sehingga hampir penuh (90%) kemudian bakar selama 25 minit atau sehingga masak sepenuhnya,  gunakan rak tengah.  Biarkan kek sejuk terlebih dulu dan bolehlah dipaipkan dengan whipping cream.  Hiaskan dengan strawberry segar/filling pilihan.  Simpan kek tadi di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.

4.  Untuk Whipping Cream :  Putar whipping cream dengan gula kastor sehingga kental.  Masukkan puri strawberry, gaul rata dan sedia untuk digunakan.  (Saya cuma putarkan Non-Dairy Whipping Cream sehingga kental kemudian masukkan puri strawberry/blueberry, gaul rata).

No comments:

Post a Comment