Inti kentang
PUFF PASTRY BERINTI KENTANG
rujukan : tiffinbiru@CMG...
Bahan-Bahan :
10 keping Puff Pastry (jenama KAWAN) bersaiz 4 inci x 4 inci
1 biji telur ~ dipukul sedikit (untuk sapuan atas puff pastry)
Bijan secukupnya untuk hiasan
Bahan Inti :
3 biji ubi kentang saiz sederhana
1/2 batang lobak merah (saya tambah)
2 biji telur
1 biji bawang besar ~ dicincang
2 ulas bawang putih ~ dicincang
1 pokok daun bawang ~ dihiris halus
1 kiub pati ayam ~ dihancurkan
1 sudu besar penuh rempah kari daging BABAS
1 sudu kecil gula
1/4 sudu teh serbuk lada hitam (optional)
1/2 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
Cara-Cara :
1. Untuk Inti : Ubi kentang dan lobak merah dikupas, cuci bersih dan dipotong kecil-kecil dadu (seperti membuat inti karipap). Kemudian rebus kentang dan lobak merah tadi sehingga empuk, toskan. Panaskan 2 sudu besar minyak di dalam kuali. Tuangkan telur dan kacau sehingga hancur, angkat dan ketepikan.
2. Di dalam kuali yang sama, masukkan 3 sudu besar minyak. Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga layu. Masukkan rempah kari dan kacau rata. Tuangkan air dan masak sehingga mendidih. Masukkan ubi kentang, lobak merah, telur hancur dan kiub pati ayam. Gaul rata dan masukkan gula. Kacau dan masak sehingga kering.
3. Masukkan sedikit garam (rasa dulu sebab kiub pati ayam dah ada garam) dan serbuk lada hitam (jika guna), kacau dan akhir sekali tambahkan hirisan daun bawang. Gaul rata dan masak sekejap. Sesuaikan rasa dan matikan api. Biarkan inti sejuk sepenuhnya.
4. Untuk Puff Pastry Inti Kentang : Panaskan oven pada suhu 180'C-200'C. Sediakan dulang pembakar. Ambil sekeping puff pastry. Cedok 1 sudu besar inti dan letakkan pada 1/2 bahagian puff pastry. Sapukan keliling puff pastry dengan telur kemudian lipat dua puff pastry. Tekan-tekan sedikit tepinya agar melekat (tidak perlu tekan dengan garfu seperti selalu, tetapi saya tekan dengan garfu seperti biasa). Alihkan di atas dulang pembakar. Buat kaedah sama untuk baki puff pastry dan inti sehingga siap.
5. Cucuk permukaan puff pastry tadi dengan garfu kemudian sapukan dengan telur dan taburkan sedikit bijan. Bakar di dalam oven selama 25 minit atau sehingga kuning keemasan. (Jika oven anda ada 'kipas' anda boleh "ON" kan). Sejukkan puff pastry di atas redai sebelum dihidangkan...
sebelum dibakar
selepas dibakar
No comments:
Post a Comment