Thursday, September 14, 2017
AYAM MASAM-MASAM MANIS...
AYAM MASAM-MASAM MANIS
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam ~ dipotong 12 dibersihkan & ditoskan
3 labu bawang besar saiz sederhana ~ dipotong bulat
1/2 biji lada benggala merah ~ dihiris ikut suka
1/2 biji lada benggala kuning ~ dihiris ikut suka
50 gm bunga kobis ~ dipotong ikut suka
2 tangkai daun bawang ~ dikerat 1 inci
4 sudu besar kicap pekat
5 sudu besar sos cili
3 ulas bawang putih *
4 cm halia *
6 ulas bawang merah * (* ditumbuk/dikisar halus)
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng & menumis
Cara Memasak :
1. Ayam ditoskan kemudian digaul dengan garam dan serbuk kunyit sebelum digoreng sehingga masak (tidak perlu garing).
2. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan tumbuk/kisar. Kacau sehingga naik aromanya dan masukkan sos cili, kicap dan sedikit air.
3. Bila kuah mendidih dan pekat, masukkan ayam, bunga kobis, bawang besar, lada benggala merah dan kuning, garam dan gula secukupnya. Kacau sehingga rata dan bila bawang layu dan sayur sedikit lembut, taburkan daun bawang dan angkat.
4. Sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedap tu..
ReplyDeleteAssalam adda, ada blog tak? Izinkan kak lawat blog adda pula kalau diizinkan, terima kasih..😊
ReplyDelete