KEK PISANG

Friday, September 8, 2017

TUMIS BAYAM...









TUMIS BAYAM




Bahan-Bahan :

1  ikat  bayam hijau
15  tangkai  kacang buncis  ~  potong ikut suka
1  tangkai  cili merah  ~  dihiris
2  ulas  bawang merah  ~  dihiris
1  ulas  bawang putih  ~  dihiris
Sedikit ikan bilis  ~  cuci bersih & toskan
2  sudu besar  minyak masak
Air secukupnya, jika perlu
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Bayam diasingkan dari batangnya dan basuh.  Kemudian toskan.
2.  Kacang buncis dipotong ikut suka, basuh dan toskan.
3.  Panaskan minyak.  Tumiskan bawang merah, bawang putih dan ikan bilis hingga wangi.
4.  Masukkan kacang buncis, bayam, cili dan garam secukup rasa.  Kemudian kacau rata.
5.  Masukkan sedikit air.  Apabila sudah layu, tutup api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment