Friday, September 8, 2017
TUMIS BAYAM...
TUMIS BAYAM
Bahan-Bahan :
1 ikat bayam hijau
15 tangkai kacang buncis ~ potong ikut suka
1 tangkai cili merah ~ dihiris
2 ulas bawang merah ~ dihiris
1 ulas bawang putih ~ dihiris
Sedikit ikan bilis ~ cuci bersih & toskan
2 sudu besar minyak masak
Air secukupnya, jika perlu
Garam secukup rasa
Cara Memasak :
1. Bayam diasingkan dari batangnya dan basuh. Kemudian toskan.
2. Kacang buncis dipotong ikut suka, basuh dan toskan.
3. Panaskan minyak. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan ikan bilis hingga wangi.
4. Masukkan kacang buncis, bayam, cili dan garam secukup rasa. Kemudian kacau rata.
5. Masukkan sedikit air. Apabila sudah layu, tutup api dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment