Friday, September 1, 2017
RENDANG AYAM...
RENDANG AYAM
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam ~ dipotong 12 atau lebih, cuci bersih & toskan
2 cawan santan pekat (atau 1 1/2 cawan santan kotak)
3 sudu besar kerisek
2 helai daun kunyit ~ dihiris halus
2 batang serai ~ dititik
2 senduk minyak masak untuk menumis
Garam & gula/gula merah secukupnya
1 keping asam keping
Bahan Kisar :
15 tangkai cili kering (atau 2 sudu besar cili kisar)
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
2 batang serai (optional)
3 inci halia
3 inci lengkuas
3 biji buah keras
Cara Memasak :
1. Hiris halus bahan-bahan kisar sebelum dikisar. Panaskan minyak dan tumiskan bahan dikisar sehingga naik bau.
2. Masukkan ayam dan biarkan sehingga ayam agak kecut dan terbit minyak, baru masukkan santan. Dengan cara ini, rendang akan lebih sedap dan tahan lama. Teruskan memasak dengan api kecil sehingga pekat dan pecah minyak.
3. Setelah kuah pecah minyak, masukkan kerisek, asam keping, gula dan garam secukup rasa. Sebelum diangkat, taburkan dengan hirisan daun kunyit...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment