KEK PISANG

Thursday, September 7, 2017

CUCUR PISANG GEBU...









CUCUR PISANG GEBU



Bahan-Bahan :

8  biji  pisang emas saiz sederhana
1/2  sudu teh  soda bikarbonate
1  sudu besar  gula perang  ATAU  1/2  sudu besar  gula kastor
1  cawan  tepung gandum
1/2  sudu besar  tepung beras
1/4  sudu teh  garam halus
Minyak secukupnya untuk menggoreng


Cara-Cara :

1.  Kupas kulit pisang, kemudian lecek bersama gula, garam dan soda bikarbonate sehingga hancur.  Masukkan tepung dan gaul rata sehingga sebati.  Rehatkan 30 minit.

2.  Panaskan minyak pada tahap kepanasan sederhana.  Basahkan hujung jari dalam air, jemputkan adunan tadi ke dalam minyak panas, pastikan jangan banyak-banyak sebab ianya akan mengembang.

3.  Goreng sehingga kuning keemasan pada keseluruhan cucur.  Angkat dan toskan.  Letakkan di atas paper towel dan biarkan minyak menyerapkan.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment