KEK CIFFON LEMON
rujukan : Majalah SAJI Jun 2016
Kredit Resipi : Zila4ever...
Bahan A :
4 biji telur gred A
45 ml minyak jagung
45 ml air
Bahan B :
75 gm tepung naik sendiri
Kulit lemon dari sebiji lemon
Bahan C :
4 biji putih telur gred A
76 gm gula kastor ~ dibahagikan 2 bahagian
1/2 sudu teh krim tartar
Cara-Cara :
1. Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 170'C.
2. Satukan bahan A, masukkan bahan B dan adun sehingga sebati, biarkan seketika.
3. Di dalam mangkuk lain campurkan putih telur, krim tartar dan satu bahagian gula kastor daripada bahan C dan pukul sehingga berbuih dan lembut.
4. Masukkan satu lagi bahagian gula kastor dan terus pukul lagi sehingga kental.
5. Kaupbalik adunan putih telur ke dalam adunan kuning telur dalam 3 peringkat, dan sebatikan secara perlahan-lahan.
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang kek chiffon bersaiz 8 inci tanpa digris dan bakar di dalam oven selama 45 minit sehingga masak.
7. Jika suka bahagikan kepada dua bahagian, satu bahagian ditambahkan 1 sudu besar pes coklat. Tuangkan adunan secara selang-seli ke dalam loyang.
8. Setelah kek masak, terbalikkan kek di atas redai kuih dan biarkan sejuk sepenuhnya barulah boleh dikeluarkan dari loyang...
No comments:
Post a Comment