KEK PISANG

Wednesday, September 20, 2017

ROTI JALA...









ROTI JALA
Jumlah Hidangan :    3 orang



Bahan-Bahan :

2  cawan  tepung gandum
2  cawan  air/susu segar/santan cair  (saya guna susu segar)
1  biji  telur  (saya guna gred A)
1  sudu kecil  garam
1  sudu kecil  minyak masak
Pewarna kuning secukupnya


Cara-Cara :

1.  Di dalam blender, blend kesemua bahan sehingga sebati.  Pastikan tiada tepung yang berketul-ketul yang boleh membuatkan acuan tersumbat.  (Tapiskan jika perlu).

2.  Panaskan kuali dan lenserkan kuali dengan sedikit minyak.  (Saya menggunakan kuali non-stick).

3.  Tuangkan adunan ke dalam acuan/botol roti jala dan tebarkan/kiraikan di atas kuali tadi.

4.  Biarkan seminit sehingga roti jala masak menggunakan api sederhana.  Angkat dan lipat/gulung ikut suka.  Buat sehingga habis adunan tadi.

5.  Hidangkan dengan pencicah pilihan..(kari pilihan/sambal pilihan)...

1 comment:

  1. I appreciate this blog to share knowledge about this important topic. Here I found different segments and now I am going to use these new tips with new enthusiasm.
    Dell PowerEdge T630

    ReplyDelete