KEK PISANG

Friday, September 8, 2017

IKAN SIAKAP MASAK 3 RASA ALA THAI...









IKAN SIAKAP MASAK 3 RASA ALA THAI
rujukan :    Azie Kitchen...



Bahan-Bahan :

1-2  ekor  ikan siakap bersaiz kecil
Serbuk kunyit & garam secukupnya


Bahan-Bahan Sos :

3  ulas  bawang putih  ~  hiris
1  cm  halia  ~  hiris kasar
8  biji  cili padi  ~  ketuk
3  biji  cili merah  ~  hiris
2  batang  serai  ~  titik
1  batang  bunga kantan  ~  dipotong kecil
4  helai  daun limau purut
1/2  cawan  sos tomato
1  sudu besar  sos cili
1  sudu besar  sos ikan
Air secukupnya
Garam & gula secukupnya


Bahan-Bahan Dipotong Dadu :

1  biji  bawang besar
1  tin kecil  nenas dalam tin/cendawan butang
1  biji  tomato
1/2  biji  lada benggala merah
1/2  biji  lada benggala hijau
1/2  biji  lada benggala kuning
1/2  biji  timun


Cara Memasak :

1.  Gaulkan ikan bersama garam dan serbuk kunyit.  Panaskan minyak secukupnya dan gorengkan ikan sehingga kekuningan.  Angkat dan ketepikan.

2.  Setelah itu, panaskan sedikit minyak di dalam kuali lain dan tumiskan bawang putih, halia, serai dan cili padi sehingga naik bau.

3.  Kemudian masukkan daun limau purut, bunga kantan, sos cili dan sos tomato.  Kacau rata dan sebati.  Masukkan pula air secukupnya dan sos ikan.  Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa dan biarkan seketika.

4.  Akhir sekali, masukkan bahan-bahan yang dipotong dadu tadi.  Biarkan sehingga lembut dan pecah minyak.  Tuangkan sos tadi ke atas ikan siakap yang digoreng tadi. 

5.  Hidangkan dan sedia untuk dinikmati...

No comments:

Post a Comment