CUCUR KETAM BERCILI
sumber : Insta@majalahrasa...
Bahan-Bahan :
400 gm tepung naik sendiri
150-200 ml air atau secukupnya
100 gm filamen ketam ~ dihancurkan (saya guna 3 batang sosej, dipotong kiub kecil)
3 tangkai kucai ~ dipotong kecil (saya guna daun bawang)
1 biji cili merah ~ dicincang halus
1 biji bawang besar ~ dimayang halus
1 biji telur (saya guna gred A)
5 gm soda bikarbonate
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng
Cara-Cara :
1. Satukan semua bahan cucur di dalam mangkuk besar dan kacau rata. Jika adunan terlalu lembik tambah sedikit tepung dan jika terlalu kental tambah sedikit air.
2. Biarkan adunan cucur selama 10 hingga 15 minit.
3. Panaskan minyak yang banyak. Sudukan sesudu besar bancuhan cucur dan goreng sehingga keperangan. Toskan.
4. Hidangkan bersama sos pilihan.
No comments:
Post a Comment