KEK PISANG

Sunday, January 20, 2019

ROL KAYU MANIS/CINNAMON ROLLS...








ROL KAYU MANIS/CINNAMON ROLLS
sumber :    buku Chef Norzailina Nordin




Bahan-Bahan :

2  keping  pastri paf (20 cm)
3  sudu besar  gula perang
1  sudu kecil  serbuk kayu manis
1/2  biji  telur  (dipukul)


Bahan Aising :

1/2  cawan  gula aising  (ayak)
1  sudu besar  mentega  (cairkan)
2-3  sudu besar  susu segar
1/2  sudu kecil  esen vanilla


Cara Membuat :

1.  Satukan gula perang dan serbuk kulit kayu manis.  Taburkan 1/2 ke atas sekeping pastri paf.  Ulangi untuk baki pastri.

2.  Tekan dengan penggelek.  Sapukan telur di hujung pastri.

3.  Gulung dan potong kepingan 2 cm.  Susun jarak 1.5 cm di dalam tin 22cm yang dilengser.  Bakar pada 200'C selama 20-25 minit atau sehingga keperangan.

4.  Untuk Aising :    Satukan semua bahan, kemudian titiskan ke atas rol yang hangat...




No comments:

Post a Comment