KEK PISANG

Wednesday, January 16, 2019

TELUR KICAP BAWANG...








TELUR KICAP BAWANG &
CILI POTONG
sumber :    Majalah RASA November 2018
saiz hidangan :    10 orang




Bahan-Bahan :

10  biji  telur
2  biji  bawang besar  ~  belah dua & hiris bulat
20  biji  cili padi merah & hijau  ~  hiris  (saya guna 2 biji cili merah & 2 biji cili hijau)
3  cm  halia  ~  hiris halus memanjang
4  ulas  bawang putih  ~  cincang halus
2  sudu makan  kicap pekat manis
2  sudu makan  sos tiram
1  sudu teh  cuka makan
Sedikit air
Sedikit garam & gula jika perlu
Minyak masak secukupnya  ~  untuk menggoreng & menumis


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dalam kuali, kemudian goreng telur sebiji demi sebiji hingga habis.
2.  Keluarkan minyak, tinggalkan sedikit untuk menumis.
3.  Tumis bahan hirisan bawang merah, bawang putih, halia dan hirisan cili padi.
4.  Kacau rata hingga bahan tumisan layu.
5.  Masukkan sos tiram, kicap dan cuka.  Kacau rata dan tambah sedikit air.
6.  Jika belum masin, boleh tambah sedikit garam dan gula secukupnya.
7.  Setelah cukup masak, tuangkan tumisan ini di atas telur goreng.
8.  Telur Kicap Bawang dan Cili Potong sedia dihidangkan panas-panas.

Nota :   Untuk resipi di atas, saya hanya membuat 1/2 dari resipi ini memandang tidak ramai orang dirumah.




No comments:

Post a Comment