KUIH BAKAR PISANG
sumber : seripayaku...
Bahan-Bahan :
1 sisir pisang masak (saya guna 8 biji pisang berangan)
1 cawan tepung gandum *
3/4 cawan gula kastor *
1 cawan santan *
1 cawan susu sejat/susu cair * (saya guna fresh milk)
1 biji telur * (saya guna gred A)
2 sudu besar butter *
Cara-Cara :
1. Blend semua bahan-bahan bertanda ( * ).
2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang yang dilecek dan digaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang saiz 7 x 7 inci yang telah dilenser dengan butter. ( * saya panaskan sekejap loyang 2-3 minit selepas dilenser butter kemudian baru tuangkan adunan tadi).
4. Bakar pada suhu 180'C selama 1 jam atau lebih untuk mendapatkan kerak yang diingini. (saya tambah 5 minit terakhir dengan api atas, nak bagi kera-kerak kat atas permukaan kuih).
5. Sejukkan, barulah dipotong dan hidangkan...
No comments:
Post a Comment