MUFFIN PISANG COKLAT CIP
sumber : tiffinbiru@CMG
hasil : 13 biji
Bahan-Bahan :
1 1/2 cawan tepung gandum *
1 sudu teh baking powder *
1 sudu teh soda bikarbonat * ( * digaul rata & ayak )
5 biji pisang emas ~ dilecek hancur
1/2 cawan gula perang@soft brown sugar
1 biji telur gred A
1/3 cawan susu segar
100 gm mentega ~ cairkan & sejukkan
Beberapa titis esen pisang atau esen vanilla
1/4 cawan coklat cip
Badam keping/badam cincang untuk hiasan
Sedikit lagi coklat cip untuk hiasan
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180'C, alas acuan muffin dengan papercup atau guna papercup jenis keras. Dalam satu bekas, masukkan telur, gula perang dan susu segar. Kacau rata dengan whisk sehingga sebati dan gula larut.
2. Tambahkan pisang lecek dan mentega cair. Kacau sehingga semua rata. Masukkan tepung dan gaul. Tambahkan esen pisang atau esen vanilla. Masukkan 1/4 coklat cip, gaul rata. Sudukan ke dalam acuan 3/4 penuh. Taburkan dengan sedikit coklat cip dan badam keping/cincang. Buat sehingga siap.
3. Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 25 minit atau sehingga keemasan. Bila masak, keluarkan dan biarkan sejuk di atas redai. Boleh juga dinikmati semasa muffin masih suam.
sedapnya =D
ReplyDeleteThanks Siti..
ReplyDelete