KEK PISANG

Friday, January 4, 2019

KUIH KETAYAP BERINTI PEDAS...









KUIH KETAYAP BERINTI PEDAS
sumber :    tiffinbiru@CMG...




Bahan Kuih Ketayap :

1  cawan  tepung gandum
1  biji  telur  (saya guna gred A)
1  cawan +  3 sudu besar  air
3  sudu besar  mentega cair atau minyak masak
Beberapa titik pewarna makanan kuning
Garam secukup rasa


Bahan Inti Pedas :

1/3  cawan  daging ayam *  ~  cincang halus
1  cm  halia *  ~  tumbuk lumat
2  ulas  bawang putih *  ~  tumbuk lumat  ( * disatukan & perap seketika )
1  biji  bawang besar  ~  dadu halus
3  biji  cili padi  ~  cincang halus
1  pokok  daun bawang  ~  hiris halus
1/3  cawan  mix vegetable  (lobak merah, jagung, kacang pis)
1  sudu besar  rempah kari daging
1/2  sudu teh  serbuk lada hitam
1/4  cawan  air
Garam & gula secukup rasa


Cara-Cara :

1.  Untuk Inti Pedas :   Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar hingga harum, masukkan cili padi dan rempah kari, kacau rata dan tuangkan air, masak sekejap dan masukkan daging ayam, kacau rata.  Tambahkan mix vege, lada hitam dan gaul rata.  Masak hingga kering, tambah garam secukup rasa dan sedikit gula dan hirisan daun bawang.  Kacau rata, matikan api dan biarkan sejuk sebelum digunakan.

2.  Untuk Kuih Ketayap :   Bancuh semua bahan-bahan untuk buah kuih ketayap, kacau rata dan tapis.  Rehatkan sekejap.  Lenser sedikit minyak di dalam non-stick pan saiz 8 inci (saya guna saiz 10 inci), kemudian sendukkan bancuhan kuih ketayap ke dalamnya dan ratakan (anggaran 1/4 cawan adunan untuk sekeping kuih ketayap, bergantung pada saiz pan yang digunakan).  Masak dengan api kecil hingga permukaan kuih ketayap kelihatan pucat.  Angkat, tidak perlu diterbalikkan, masak pada satu bahagian sahaja.  Buat kaedah sama untuk baki adunan hingga siap.

3.  Untuk Kuih Ketayap Inti Pedas :   Ambil sekeping kuih ketayap tadi, letakkan di atas pinggan, isikan dengan 1 sudu besar inti pedas.  Gulung kemas seperti kuih gulung biasa.  Pastikan kemas supaya inti tidak terkeluar.  Buat hingga siap dan hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran anda, untuk sarapan atau minum petang.





No comments:

Post a Comment